Stuvad färskpotatis med Gravad lax och gravlaxsås

Ingredienser:

4 portioner

 

2 pkt (ca 200g/pkt) färdigskivad gravad lax från Norums Fiskrökeri

1 burk gravlaxsås från Norums Fiskrökeri

 

Picklad lök och senapsfrön

1 msk senapsfrön

1 röd lök, finhackad

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

 

Dillstuvad färskpotatis

600g tvättad färskpotatis av fast sort, i kuber

30 g smör

2 msk vetemjöl

3 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde

1 msk dijonsenap

1 tsk fiskfond

1 msk kapris

1 dl dill

Salt

Vitpeppar

 

Till servering

1 kruka bladsallad

8 rädisor

Olivolja

Citron

 

 

Gör så här:

 

Picklad rödlök: Häll socker, ättika och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Tillsätt därefter finhackad rödlök och senapsfrön. Koka 3 minuter och låt sedan inläggningen svalna.

 

Stuvad potatis: skär potatisen i kuber, slå på en panna med välsaltat vatten och lägg i potatisen. Låt koka tills potatisen blivit mjuk, akta bara så att den inte blir överkokt. Häll av potatisen i ett durkslag och låt den ånga av. Ta fram en ny kastrull och smält smöret i den. Sikta ner mjölet och blanda väl med smöret. Häll därefter i mjölken lite i taget och vispa ut mjölet i mjölken. När mjölken börjar tjockna tillsätter du grädden och låter det koka upp.

 

Smaksätt sedan stuvningen dijonsenap, fiskfond, kapris och dill. Häll tillbaka potatisen och låt det hela koka ett par minuter. Avsluta med att smaka av stuvningen med salt och vitpeppar.

 

Sallad: Skölj och torka salladen, lägg i en skål. Skär rädisor i mindre bitar och lägg i skålen med sallad. Häll över citronsaft och olivolja.

 

Lägg upp den gravade laxen på ett fat och servera tillsammans med stuvad potatis, picklad rödlök, sallad och gravlaxsås. Servera och njut!

Norums Fiskrökeri AB

T. +46 (0)934 - 330 11

E. info(at)norumsfiskrokeri.se