Öppen lasagne med rökt lax, zucchini, ugnsbakade tomater och ostsås

Ingredienser:

4 portioner

 

200g kallrökt lax från Norums Fiskrökeri

200g färska lasagneplattor (minst 8 st)

1 zucchini (ca 400g), i skivor

 

Ugnsbakade tomater

16 körsbärstomater

3 msk olivolja

1 tsk torkad timjan

salt

peppar

 

Ostsås

2,5 dl crème fraiche

2 msk fiskfond

50g riven Västerbottensost

1 citron, skalet

salt

vitpeppar

 

Till servering

1 fetaost 150g

basilika

olivolja

 

 

Gör så här:

 

Börja med Ugnsbakade tomater: Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en ugnsfast form och lägg ner tomaterna i den. Ringla över olivolja och krydda med timjan, salt och peppar. Blanda om tomaterna och skicka sedan in dem i ugnen ca 25–30 minuter.

 

Ostsås: Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning tills all Västerbottensost löst upp sig i såsen. Ställ åt sidan och håll varm.

 

Skiva zucchini i ca 0,5 cm tjocka skivor på längden och stek i en panna med olivolja till den får färg på båda sidorna. Samtidigt som du steker zucchinin kryddar du den med salt. När du stekt all zucchini ställer du den åt sidan och håller varm.

 

Sätt på en kastrull med välsaltat vatten att koka pastan i. Lägg i två lasagneplattor/person och koka enligt anvisning på förpackningen. Plocka upp den färdigkokta pastan med en hålslev och lägg på en plåt, ringla över lite olivolja så att de inte klibbar ihop.

 

Montering: Nu är det dags att ”montera” din öppna lasagne. Börja med att lägga ut två lasagneplattor/tallrik. På ena halvan lägger du en klick ostsås, sedan zucchini, några ugnsbakade tomater, kallrökt lax och lite extra ostsås. Vik sedan över den andra halvan. Upprepa tills alla portioner är klara. Toppa varje tallrik med smulad fetaost, basilikablad och olivolja. Servera och njut!

 

 

 

Tips!

 

För variation så kan du använda olika grönsaker som t.ex. aubergine, fänkål och bladspenat. För extra goda ugnsbakade tomater använd en söt och smakrik sort så som romanticatomater. En extra lyxig ostsås får du med egen räk-, hummer- eller fiskfond.

 

Till denna rätt kan man förbereda de olika komponenterna i förväg och sedan bara värma på vid servering.

Norums Fiskrökeri AB

T. +46 (0)934 - 330 11

E. info(at)norumsfiskrokeri.se