Midsommartårta med rökt och gravad lax

Ingredienser:

Ca 15 portioner på buffé.

Ca 6 portioner lunch/middag.

 

400g kokt potatis, skivad

1 pkt (ca 200g) färdigskivad kallrökt lax från Norums Fiskrökeri

1 pkt (ca 200g) färdigskivad gravad lax från Norums Fiskrökeri

 

Botten

1 pkt malaxlimpa

50 g smör, smält

 

Fyllning

300 g färskost

500 g crème fraiche

2 dl vispgrädde

1 citron, skalet + saften

8 gelatinblad

½ rödlök, finhackad

2 msk gräslök, finstrimlad

½ tsk salt

½ tsk vitpeppar


Garnering

1 burk stenbitsrom

1 kruka dill, finhackad

1 kruka gräslök, finhackad

 

 

 

Gör så här:

 

Fyllningen: Börja med att lägga gelatinblad i kallt vatten. Ta fram en kastrull och lägg i färskost, crème fraiche, vispgrädde, citronsaft och skal. Värm blandningen försiktigt till ca 40 grader och vispa till en homogen massa. Pressa ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner i massan. Blanda väl och dra åt sidan. Blanda därefter ner rödlök, gräslök och smaka av med salt och peppar.

 

Botten: Smält smöret. Riv eller dela Malaxlimpan i mindre bitar och lägg ner i en matberedare. Mixa sönder brödet i mindre bitar och häll i det smälta smöret. Blanda ordentligt.

 

Ta fram en springform och häll i och packa brödsmulorna så att de bildar en botten.

 

Nu är det dags att bygga ihop tårtan. Börja med att täcka botten med fyllningen, lägg därefter ut ett lager av skivad potatis så att det täcker hela botten. Fyll på med ett till lager av fyllningen och lägg därefter ut ett jämnt lager utav kallrökt lax. (Tycker man att fyllningen känns för lös, kan man ställa in den i kylen 5 minuter mellan man gör de olika lagren). Häll på det sista av fyllningen och avsluta med ett lager gravad lax. Ställ in tårtan i kylen och låt stå ett par timmar.

 

När tårtan har svalnat helt och satt sig, tar du ut den ur springformen och garnerar med färska örter, stenbitsrom och rädisor. Servera och njut!

 

 

Tips! Förbered tårtan dagen innan och lägg garnering samma dag som servering. Vill man göra en enklare variant av tårtan så hackar man laxen och potatisen i mindre bitar och blandar med ”fyllningsmassan” och gjuter det till en tårta, istället för lager.

 

 

Norums Fiskrökeri AB

T. +46 (0)934 - 330 11

E. info(at)norumsfiskrokeri.se