Laxpudding á la Norum

Ingredienser:

1 kg potatis, färdigkokt och kall

300 g Norums gravad lax i skivor

1 kruka dill

4 st ägg

1 dl grädde

3 dl mjölk

1 knippe grön sparris

0,5 tsk salt

1 krm vitpeppar

200 g skirat smör till servering

 

 

Gör så här:

Sätt på ungen på 200 grader. Ta sedan fram en ugnssäker form.

Skiva den kokta potatisen, grovhacka dillen (även stjälkarna) och skär bort den träiga delen på sparrisen. Bottna formen med ett lager potatis, därefter ett lager lax, några sparrisar och finhackad dill. Upprepa tills du använt alla ingredienser, se till att spara några sparrisar att lägga på toppen.

 

Knäck äggen i en skål och vispa ihop tillsammans med grädde, mjölk, salt och vitpeppar. Slå äggstanningen i formen.

Tryck till med en sked på toppen av ingredienserna i formen. Det gör att äggstanningen kommer ner även till det understa lagret av potatisen.

 

Grädda i cirka 30 minuter tills äggstanningen är fast och översta lagret av potatisen har blivit gyllenbrun.

 

Smält smöret på låg värme på spisen och separera sedan det klara smöret från bottensatsen. Ringla det klara smöret över laxpuddingen vid servering.

 

 

Tips!

Servera gärna laxpuddingen med rårivna morötter.

Vill man ha mer grönsaker i laxpuddingen passar det utmärkt att byta ut en del av potatisen mot skivad fänkål.

Norums Fiskrökeri AB

T. +46 (0)934 - 330 11

E. info(at)norumsfiskrokeri.se